torstai 12. tammikuuta 2017

Balivinkkejä turrelle

Hellou,

Terkut lentokentältä! Mun aika Balilla aikaa olla aikalailla ohi. Viimeisenä etappina on tulossa vielä Tokyo!

Tässä postauksessa ajattelin koota muutamat tärpit Balille matkustaville. Nämä mestat on lähinnä sellaisia, missä olen itse käynyt ja todennut hyviksi. Suosittelisin matkaamaan Balille ainakin kuukaudeksi, jos budjetti ja aika sallii, mutta muutamassa viikossakin ehtii hyvällä ajankäytöllä suorittamaan mestoja.

Käy näissä paikoissa:

Canggu

Jos surffi kiinnostaa, niin kannattaa suunnata Cangguun. Canggu on vanha kalastajakylä, joka on nykyään monien surffareiden paratiisi. Täällä on rantoja monelle eritasoiselle surffarille, mikä on huippu hyvä juttu! Itse olen jotain aloittelijan ja semiookoon väliltä ja lempipaikkani on täällä Batu Bolong Beach (Old Mans), joka sopii hyvin aloittelijalle (aallot tulevat aika rauhallisesti, joten ne on helppo napata). Cangussa kannattaa tsekata myös joogamestat, jos joogahommat sattuu kiinnostamaan.

Koko ilmapiiri Cangussa on ihan mahtava -  rauhallinen ja levollinen. Länkkäreitä on aika paljonkin, mutta lähinnä nuoria ja tyyppejä, jotka asuvat Balilla vähän pidemmän aikaa. Cangussa on otettu myös ympäristöasiat huomioon eri tavalla kun muualla Balilla ja alueen tavoite onkin päästä kokonaan eroon muovista. Jos Canggu sijaitsisi lähempänä yliopistoa, olisin mielelläni halunnut asua täällä pidempäänkin. Koulumatka voi vaan kestää pahimmillaan tunnin per suunta, joten pidemmän päälle sitä en olisi ehkä jaksanut.

Rennon fiiliksen lisäksi Cangussa on mielestäni parhaimmat illanviettomestat. Ehdottomasti eniten on tullut käytyä Old Mansissä. Old Man's on rento ulkoilmabaari, jossa on jokaiselle jotakin - niin tanssijarehaajalle kuin chillimmälle juhlijalle. Toinen lempparimesta Cangussa on Pretty Poison, jossa on meininkiä varsinkin torstaisin. Pretty Poisonissa on iso allas, jossa niin paikalliset kuin länkkäritkin skeittailee ja vanha räppi soi taustalla. Kyseisessä mestassa saa myös hommattua tatuoinnin halutessaan :D. Myös Deusissa tuli kävästyä, joka on Cangun vanhimpia illanviettomestoja. Deusissa on sunnuntaisin menomeininki.





































Balin pohjoispuoli

Balin pohjoispuolella tuli käytyä ihan viimisillä viikoilla jo lukukauden päättymisen jälkeen. Balin pohjoispuolella on ehdottomasti Balin kauneinta luontoa. Vuoria, järviä, riisipeltoja, kauniita temppeleitä... you name it. Ehdottomasti must-see. Olin tosiaan perheeni ja kaverini kanssa pohjoisessa ja kaverini oli reissussa vain viikon ja ehti siinä ajassa tehdä tämän reissun, joten kannattaa priorisoida aika Balilla ja matkustaa pohjoiseen. :) Ehdittiin nähdä Jatiwuluhin riisipellot, Pura Ulun Danun temppeli, Munduk, Lovina, Gitgitin vesiputous ja Monkey Forest. Me mentiin autolla ja voin ehdottomasti suositella kuskia sivustolta http://safebalidriver.com/. Meidän kuski oli Pak Wayan, joka oli rauhallinen (oikein passeli suomalaiseen makuun, ei höpöttänyt liikaa) ja kertoili eri mestojen historiasta yms.




Balin eteläpuoli - Jimbaran ja Uluwatu

Jos pohjoisessa on parhaat luontomestat, on Balin eteläpuolella on tunnetusti parhaimmat ja valkoisimmat hiekkarannat, joiden vuoksi sinne kannattaa matkata! Esimerkiksi Jimbaran beach, Dreamland Beach, Blue Point Beach ja Sunday's Beach Club ovat käymisen arvoisia biitsejä. Jimbaran on kalastajakylä, jossa sijaitsee tästä syystä älyttömän hyvä on fishmarket, josta saa todella halvalla tuoretta kalasafkaa.

Jos Balilla kiinnostaa käydä hindulaisessa temppelissä, valitsisin Uluwatussa sijaitsevan kauniin Uluwatun temppelin, joka on rakennettu kallion kielekkeelle. Näkymät ovat ainakin worth visiting. Ainoa miinus on alueella hengailevat apinat, jotka voivat olla vähän aggressiivisia.

Uluwatussa sijaitsee espanjalainen ravintola El Kabron, joka on tunnettu infinitypoolistaan ja kauniista auringonlaskustaan. El Kabron on vähän hintavampi mesta, mutta ehdottomasti must see. Ravintolaan maksaa sisään 500k-700k, riippuen meneekö balconylle vai poolille. Osan hinnasta saa käytettyä ruokaan ja juomaan, sekä hintaan kuuluu samppanjalasi. Myös Uluwatussa sijaitseva Single Finn on suosittu ravintola/yökerho, jossa on menomeininki varsinkin sunnuntaisin.




Ubud
Varmasti jokainen Balille matkaava on kuullut jotain puhetta Ubudista. Ubud on Balin "kulttuurin mekka", joka on myös kuuluisa Monkey Forestistaan, riisipelloistaan ja lähellä olevista vesiputouksistaan. Vahva suositus! Ubudista löytyy edullisia majoitusvaihtoehtoja balilaisten kodista (homestay), joissa on yleensä monta erillistä asuntoja ja majoitus sisältää yleensä aamupalan. Meillä taisi maksaa alle 10 euroa per yö, eli ei todellakaan paha! Balille matkaavan kannattaa viettää ainaki yksi tai kaksi päivää Ubudissa.


Nusa Lembongan

Balin yksi huonoista puolista on, ettei valkoisia hiekkarantoja ja turkoosia vettä ole enää juuri muualla kuin etelässä. Jos paratiisimeno kiinnostaa, niin kannattaa matkustaa ehdottomasti Nusa Lembonganille. Nusa Lembonganille pääsee Sanurin satamasta ja matka kestää vain puolisen tuntia. Nusa Lembonganin vieressä on isompi "emosaari" Nusa Penida sekä pienempi Nusa Ceningan. Nusa Lembonganilla on valkoisia hiekkarantoja ja eri vesiaktiviteettejä, kuten surffia, sukellusta ja snorklausta. Käytiin myös siellä joogaamassa, josta vahva suositus! (Yoga Shack). Nusan saarilla ei ole paljoa turisteja, mikä oli todella positiivinen juttu. Emme ehtineet kämppiksien kanssa käydä Nusa Penidalla, mutta kahdessa muissa käytiin ja tykättiin. Jos esimerkiksi pohtii Gilien ja Nusan saarien välillä, valitsisin ehkä Nusat. Riippuen toki, haluaako mennä bilettämään vai rentoilemaan. Biletykseen parempi on varmastikin Gilit, mutta muuten meininki autettisempi Nusalla.






Baturin tulivuori

Yksi koko vaihtoajan kohokohdista oli ehdottomasti Baturille kiipeäminen! Matka alkoi yhden aikaan yöllä, jolloin autokyyti tuli hakemaan meidät villalta. Matka Baturille kesti pari tuntia autolla. Kiipeäminen tapahtui aamuyöllä ja kesti noin tunnin. Matka tulivuorelle riippuu oppaan ja kanssakiipeäjien tahdista ja voi varioida tunnista kahteen. Tulivuoren huipulta oli aika kiva tsiigailla auringonnousua. Esimerkiksi Study-in-Balin kautta saa halpoja, opastettuja reissuja Baturille. Reissuihin kuuluu yleensä opas ja kuski, joka hakee ja tuo hotellille/villalle. HUOM! Täällä on kylmä, joten kannattaa varata takkia mukaan ja pidempää vaatetta!

Seminyak, Kerobokan, Umalas

Nämä alueet ovat Kutan lisäksi ehkä eniten turistialueita Balilla. Esimerkiksi Seminyakissa on hyvä viettää päivä tai kaksi, sillä siellä on hyvät shoppailumahikset ja superhyvää ruokaa. Itse asuin Kerobokanissa, jossa on mielestäni parhaat ravintolat.

Lombok ja Gilit

Lombok on Balin varjoon jäänyt paratiisisaari, joka on välttynyt Balin turistikohtalolta. Lombokissa on ihan mahtavia paratiisibiitsejä, surffimahdollisuus ja kaunis luonto. Jos olet pidemmän aikaa reissussa, vahva suositus Lombokin reissulle. Gileistä olenkin puhunut jo edellisissä postaukissa, joten ei niistä sen enempää enää!

Älä käy näissä paikoissa:

Kuta, älä jooko mene sinne. Kuta on kaikkein turistein alue Balilla ja siellä on myös paljon rikollisuutta. Jos nyt kuitenkin jostain syystä päädyt Kutalle, kannattaa kävästä Sky Gardenissa, jossa on neljän tunnin ruoka ja juomabuffet, joka maksaa ainoastaan 115k eli vähän yli 8e. Se toimii hyvin aloittelu- ja safkapaikkana, jonka jälkeen kannattaa suunnata muualle. Jos toinen hyvä asia Kutasta täytyy keksiä, niin aloittelijalle hyvät surffimestat!

Näistä olen kuullut myös hyvää:

Amed: Hyviä snkorklaus ja sukellusmestoja.
Nusa Penida: Kaunis luonto ja todella vähän turisteja.
Agungin tulivuorelle kiipeily: nimi kertoo olennaisen, kuulemma rankka reissu, sillä Agung on paljon korkeampi kuin Batur.

Koska yksi lempiharrastuksistani täällä on ollut syöminen, tulossa vielä erikseen vinkkiä Balin ravintoloista. Toivottavasti kuitenkin tästä listasta oli hyötyä jollekin Balille matkaavalle :).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti