keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Bali hoooi!

Hei tyypit!

Ja terkut täältä Balin auringon alta. Ajattelin, että voisin kirjoitella tänne aina silloin tällöin vaihtokuulumisiani. Tällä hetkellä on vapaapäivä koulusta ja halusin jotain tekemistä, joten päätin sitten alkaa skriivaamaan vaihtoblogia. :D

Mitä duunata ennen vaihtoa? Tosiaan opiskelen Turun yliopistossa psykaa nyt neljättä vuotta ja päätin hakea Asia Exchangen kautta vaihtoon Balille. Oman yliopiston vaihtotarjonnasta ei löytynyt mitään superkiinnostavaa kohdetta mieleeni, joten siksi päädyin freemover-vaihtoon. Hakeminen oli helppoa ja vahvistus vaihtopaikasta tuli noin viikon kuluessa, jonka jälkeen pystyi aloittamaan matkajärjestelyt. Asia Exchangen sivuilta löytyy mielestäni kattava lista, mitä vaihtoon lähtevän kannattaa muistaa, joten jos kiinnostaa niin sieltä kannattaa kurkkia lisätietoa! :) Lisäisin listaan myös kansainvälisen ajokortin hankinnan, sillä täällä Balilla kaikista helpoin tapa päästä paikasta toiseen tapahtuu skootterilla. Kannattaa myös vaihtaa jonkun verran euroja paikalliseksi rahaksi, eli Indonesian rupiaksi. Itse vaihdoin noin 600 euroa. Lisäksi suosittelisin ottamaan paljon euroja mukaan, sillä kurssi on täällä parempi kuin Suomessa. Täällä saa kyllä elellä miljonäärin elämää, sillä 1 milj rupiaa on noin 67 euroa. :D Seteleitä siis riittää.




Mitä duunata paikan päällä? Ensimmäiset päivät. Olen ollut täällä Balilla vaihdossa nyt vähän yli kaksi viikkoa ja paljon on ehtinyt tapahtua. Saavuin huudeille muutama päivä ennen yliopiston orientaatiopäiviä ja majoituin hotellissa Kutalla lähellä lentokenttää (Badang Beach Resort). Monet suosittelivat Kutan turistialuetta ekoille päiville, joten sen mukaan varasin neljäksi yöksi hotellin kyseiselle alueelle. Hotellissa maksoi yö noin 20 euroa, joka sisälsi aamupalan ja ilmastoinnin, joten ei paha ollenkaan. Sijainti oli ehkä vähän kaukana Kutan keskustasta, mutta ainakin oli rauhallisella paikalla.
Liittymän hankinta. Ekoina päivinä agendassa oli paikallisen prepaidliittymän hankinta. Paikallisen sim-kortin (Telemkomsel) sain hankittua jo toisena päivänä. Simiin kuului 4g-netti ja puheaikaa. Netti ja puheaika ei ole rajatonta, vaan oman saldon pystyy tsekkaamaan näppälemällä tietyn numerokoodin. Liittymä maksoi 200 000 rupiaa kuukaudelta, eli noin 13 euroa. Voin kertoa, että olo oli aika helpottunut liittymän oston myötä: varsinkin yksin matkustaessa oli vähän orpo olo ilman nettiä (#firstworldproblems). :D

Liikenne. Täällä on suht pitkät etäisyydet paikasta toiseen, mikä tuli itselle vähän yllätyksenä. Julkinen liikenne on aivan lapsen kengissä, joten kuten edellä mainittiin, yleisin matkustusmuoto on skoballa ajelu. Koska ensimmäisinä päivinä en ollut vielä vuokrannut skobaa, liikkuminen paikasta toiseen tapahtui lähinnä uberillä. Olin käyttänyt uberia Helsingissä asuessani useasti, mutten ollut ikinä ollut yksin kyydissä. Täällä Balilla tuntui, että olo oli melkein turvallisempi uberissä kuin normaalissa taksissa. Uberissä kuitenkin tiedossa on kuskin nimi ja kuskin oman auton rekkari. Helppoutta matkustamiseen uberillä myös tuo se, että määränpään voi itse kirjoittaa (vs yrittää kommunikoida kuskin kanssa, joka ei välttämättä osaa englantia) ja matkan etenemistä voi seurata koko ajan gps:n avulla. Lisäksi ubermatkat ovat edullisempia, kuin normitaksin taksat. Iso peukku siis uberille!

Majoitus. Seuraavaksi agendassa oli pitkäaikaisemman majoituksen ja kämppisten etsintä. Suurin osa vaihtareista elelee Balilla villoissa, joissa yleensä on omien huoneiden lisäksi yhteinen keittilö, olohuone ja uima-allas. Monet paikalliset (lähinnä uberkuskit :D) ehdottivat majoitukseksi homestayta, sillä se olisi edullisempi vaihtoehto. Lopulta päädyin villan hunttaukseen, sillä luksuselämä villassa kuulosti houkuttelevammalta. Kämppikset löytyivät Asia Exchangen vaihtareiden facebooksivulta ja yliopistolta. Loppujen lopuksi etsittiin kämppää yhden saksalaisen vaihtarin ja kahden suomalaisen kanssa. Villan etsintä oli aikamoista säätöä, mutta päädyttiin lopulta Kerobokanissa sijaitsevaan aivan mahtavaan villaan! Kerobokan on vähän Kutalta pohjoiseen ja alue on suosittu vaihtareiden keskuudessa muunmuassa loistavan ja edullisen safkan vuoksi. Kouluun meidän villalta menee 40 minuuttia, mutta koulunkäynti ei nyt ehkä se mun pääprioritetti kuitenkaan vaihtovuonna ole. ;)

Tässä vähän siis käytännönjuttuja ekoilta päiviltä! Orientaatiopäivien jälkeen meillä alkoi viikon hinduloma Galungan, jolloin ei ollut opetusta yliopistossa. Lomaviikosta lisää myöhemmin. ;)

Loppuun kuvia meidän ihanalta villalta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti